会员 签约作者 全景VIP 全景体验VIP E渲PLUS会员

四季闲亭 | URO设计

2022-09-21
0
0
图片浏览模式 前往体验

四季闲亭 | URO设计设计案例

 

“人间烟火气,抚凡人心。”

The hustle and bustle of the world can always appease the hearts of the public.

 

一座城是否让人眷恋或向往,不在于它的楼多高,而是这座城由内而外的韵味,它与我们的生活相拥的紧密度。

Whether a city makes people nostalgic or yearns, it does not depend on the height of its buildings, but the charm of the city from the inside out, the closeness with which it embraces with our lives. 

 


园中园,室中室

GARDEN WITHIN THE GARDEN, ROOM WITHIN THE ROOM


四季闲亭 | URO设计设计案例


△王欣 《如画观法》 插图

 

《如画观法》是作者王欣对传统中国山水画中空间营造的结构意识与观想方法的探讨,并借助此视角,展开绘画语言向当代建筑设计转化的一条途径,展望一种“师法自然”的设计思路,借此试图寻找中国本土建筑学的诗性几何。

"Picture-like Viewing" is the author Wang Xin's discussion on the structural awareness and visualization method of space creation in traditional Chinese landscape painting. With this perspective, he develops a way to transform painting language into contemporary architectural design and finally develops the design idea of "Learning from Nature”, in order to look for the poetic geometry of Chinese local architecture.


四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例


拿到这个项目的时候,它的建筑设计很有趣,一条长长的玻璃盒子凭空从半山腰伸出。玻璃盒子外面山林湖泊、景色优美,让人放松惬意。随即联想到王欣的《如画观法》,我们可以在玻璃盒子里面再做一座园林,园林里面再套房子,这些小房子成为一个个散落在园林中的功能块,水吧、休闲、办公、卫生间等等。这样,更加模糊了室内室外边界,于是形成了一座“园中园,室中室”。

When I got this project, its architectural design was very interesting - a long glass box protruded from the mountainside. Outside the glass box, the mountains, forests, lakes and beautiful scenery make people relax and comfortable. Immediately reminded of Wang Xin's "Picturesque Viewing", we thought we may make another garden in the glass box, and then set up several pavilions in the inner garden. These pavilions become functional blocks scattered in the garden - water bar, leisure space, office , washroom, etc. In this way, the boundary between indoor and outdoor is further blurred, thus forming the scene of "garden within the garden, room within the room".

 

四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例


春生夏长,秋收冬藏

FOUR SEASONS

 

四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例


项目位于市郊的山间,远离城市的喧嚣和千篇一律的生活环境,住进山里,亲近自然,体会生命的兴衰更迭。同时希望能体现这种文化沉淀与烟火气,左手风雅,右手烟火。

The project is located in the mountains on the outskirts of the city, away from the hustle and bustle of the city and the same living environment, living in the mountains, getting close to nature, and experiencing the rise and fall of life. In the meanwhile, it is hoped that this kind of cultural precipitation and pyrotechnics can also be reflected. The left hand is elegant and the right hand is pyrotechnic.

 

四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例


我们希望空间呈现出生命力,也像是行进中的风景画。这里既能够自由穿行,又能够驻足欣赏。

We hope the space could be alive and it is like a landscape painting on the way. In this type of space, people could walk around freely, stop unconsciously and enjoy the view. 

 

四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例


△分析图


与自然共生,是人之所向,生活之理想。造房子,造一方更美好的生活体验。

Coexistence with nature is the aspiration and ideal of life for human beings. Build a house and create a better life experience.

 

四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例


一个不规整的圆插在四四方方的玻璃盒子里,打破了规规矩矩的线条,行走的路径变得更加灵动。

An irregular circle is inserted into the glass box, breaking the regular lines. The walking path becomes more flexible.

 

四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例

 

设计上采用了怡人亲近的尺度与材料,根据长沙的气候同时把园林置入室内,在山间造室,在室内造林,在林中造景。可在室外观景区体验闲坐观瀑的阔达,可在水吧区体验品茶的闲适,可在室内园林内体验漫步穿行的自在,在自然中迷而忘返。

You can experience the leisurely sitting and watching waterfalls in the outdoor scenic area, and experience the leisure of tea tasting in the water bar area. Within the indoor garden experience the freedom of walking and walking, lingering in nature.

 

四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例


长沙的四季绚丽多彩,我们从中国古代传统色里找出了对应长沙季节丰富变化的四种作为空间中植物过度的主色,借用园林造景手法,汀步、格栅、亭台、园林灯及碎石等元素,在空间中营造自然的林,与户外的山景交相呼应,立于山中,立于景中。

The seasons in Changsha are gorgeous and colorful. We found four main colors corresponding to the rich and varied seasons of Changsha from the ancient Chinese traditional colors as the colors of the indoor plants. We also borrowed the garden landscaping techniques, such as steps, grilles, pavilions, garden lights,intended to create a natural forest in the space, echoing with the outdoor mountain scenery.

 

四季闲亭 | URO设计设计案例

四季闲亭 | URO设计设计案例


室内植物结合着空间的开敞与闭合程度,让漫步的视野时而开敞,时而私密。让徜徉在空间中的人有种时松时紧的情绪变化,但又保持一种自在的悠然感。

The indoor plants together with the openness and closure of the space makes the vision sometimes open and sometimes private when walking around. Let the people roaming in the space have different change of mood, sometimes loose and sometimes tight, but maintaining a sense of ease and leisure.

 

四季闲亭 | URO设计设计案例


繁忙的都市生活给人们带来了压力与浮躁,城市里的人们希望远离喧嚣,避开拥挤,向往着从城市搬到自然中,呼吸自然的空气,寻找内心的声音。探寻一种自然闲适的生活方式,更是一种风雅自由的向往。

Busy urban life has brought pressure and impetuousness to people. People in the city want to stay away from the hustle and bustle and avoid crowding. They looking forward to moving from the city to nature, breathing the natural air, and finding the inner voice. Exploring a natural and leisurely way of life is also a yearning for elegance and freedom.


四季闲亭 | URO设计设计案例


△平面图



项目名称 | 四季闲亭

项目地点 | 长沙

室内设计 | 则灵 × URO

主创设计 | 张颖

硬装团队 | 吴锦洲 、陈明智、薛斌、游国胜、刘德琪、梁国恒

业主公司 | 金地集团

甲方团队 | 祝峥、王清、张涛、曾亮、杨芸、高洁、曾庆华、曾勇、张惟真

灯光设计 | 光宴盛品灯光设计(深圳)有限公司

设计面积 | 1300㎡

项目摄影 | 存在建筑、万相建筑摄影


四季闲亭 | URO设计设计案例


四季闲亭 | URO设计设计案例


张颖

URO设计创始人


URO设计成立于 2016 年,由一群有着创意开阔思维的年轻设计团队组成。设计团队擅长从项目需求出发,建筑空间语言融入室内,研究具有实验性的空间设计,为业主提供富有创造力的空间解决方案。


URO设计创始人张颖,中国新生代建筑与室内设计师。曾就读于哈佛设计学院读建筑与城市设计,曾在世界知名建筑设计公司BIG、SOM工作,擅长研究空间形体与秩序,拥有多维度、多尺度的设计学术研究经历。将建筑空间语言融入室内,研究具有实验性的空间设计,尤其擅长运用曲线曲面造型塑造富有张力的空间语言。在商业、文化类项目中的实践,成功塑造多个具有识别性、前瞻性的空间形象。自2016年起已带领团队囊括多项国际设计大奖。

相关文章
换一批

您最近30天下载过该案例,本次下载免费哦

免费下载 取消
提示信息:
正在为您打包,完成后自动下载,请勿关闭页面。

感谢您对建E网的支持

免费下载 取消

您的金点余额不足,请充值后下载

去充值

抱歉!您的积分不足,快去【任务大厅】领积分吧~

确定 取消
请选择支付方式:

注:使用积分下载将扣除15积分

取消 立即下载